Back to Main

  Back to previous

 
  Protocols

 
  Medline

 
  Recent Developments

 
  Conferences

 

 
  Εξωσωματική γονιμοποίηση

Το ενημερωτικό αυτό έντυπο σας παρέχει χρήσιμές πληροφορίες για τις διαδικασίες που γίνονται κατά την διάρκεια μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Κατά την διάρκεια μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης θα χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω φάρμακα :

1. Daronda υποδοριες ενέσεις ή Suprefact spray 2. Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon ενέσεις

Α. Το Daronda ή το spray καταστέλλει την παραγωγή των ορμονών της υπόφυσης (FSH, LH), που είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση των ωαρίων, ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη ωορρηξία. Η θεραπεία με το Daronda ή με το spray μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες όπως εξάψεις, ανώμαλη κολπική αιμορραγία και ρινικά μπουκώματα (στην περίπτωση που θα χρησιμοποηθεί το spray).

Αυτά τα συμπτώματα είναι αναμενόμενα και δεν θα πρέπει να σας προκαλέσουν καμία ανησυχία.

Όταν διακοπεί η χορήγηση αυτών των φαρμάκων η υπόφυση θα επανέλθει στην φυσιολογική της λειτουργία.

Β.Το δεύτερο φάρμακο ονομάζεται Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon ανάλογα με το τι υπάρχει στην αγορά. Χορηγείται για να διεγείρει τις ωοθήκες ώστε να ωριμάσουν περισσότερα από ένα ωοθυλάκια (φυσιολογικά ωριμάζει συνήθως μόνο ένα σε κάθε κύκλο). Χορηγείται υπό μορφή ενδομυικών- υποδοριων ενέσεων.

Για το δοσολογικό σχήμα που θα ακολουθήσετε γι΄αυτά τα φάρμακα θα ενημερωθείτε από την μονάδα μας όταν θα είστε έτοιμη να ξεκινήσετε αυτή τη θεραπεία. Η κυρία που εντάσσεται στο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να κάνει :
  1. Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας)
  2. Ομάδα αίματος, προσδιορισμός Rhesus
  3. Ελεγχο αντισωμάτων για τοξόπλασμα, ερυθρά, HIV, ηπατίτιδα Β΄, (δείκτες) και C.

Ο σύζυγος θα πρέπει να κάνει :
  1. Εξέταση σπέρματος
  2. Ελεγχο αντισωμάτων για HIV
  3. Ελεγχο αντισωμάτων για ηπατίτιδα Β΄και C


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το πρώτο φάρμακο που θα χρησιμοποιήσετε είναι ή Daronda ή Suprefact Spray. Αυτά τα φάρμακα μπορείτε να τα ξεκινήσετε είτε την 21η ημέρα του κύκλου, είτε την 2η ημέρα του κύκλου ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί μερικές ασθενείς θα ξεκινήσετε με τις ενέσεις Daronda την 21η ημέρα του κύκλου και θα το παίρνετε μέχρι να σας έρθει η περίοδος.

Την 1η ημέρα της περιόδου θα επικοινωνήσετε με τη μονάδα μας τηλ.6859000 και θα σας κλείσουμε ραντεβού για την 2η ημέρα του κύκλου κατά την οποία :
  1. θα κάνετε ένα κολπικό υπερηχογράφημα και εξέταση οιστραδιόλης ορού.
  2. θα καταχωρηθείτε στο πρόγραμμα
Όσες δεν έχετε ξεκινήσει Daronda ή Spray την 21η ημέρα του κύκλου θα ξεκινήσετε την 2η ημέρα του κύκλου.

Αν η 2η ημέρα του κύκλου σας είναι Σάββατο ή Κυριακή ξεκινήστε τη θεραπεία με daronda ενέσεις ή με το spray και τηλεφωνήστε τη επόμενη εργάσιμη ημέρα

Η υπεύθυνη της μονάδας θα σας εξηγήσει πώς θα κάνετε το daronda υποδορίως ή πως θα χρησιμοποιείτε το spray. Αν παίρνετε το daronda θα κάνετε μόνο μία υποδόρια ένεση την ημέρα, την ίδια περίπου ώρα. Αν παίρνετε το spray θα ακολουθήσετε το παρακάτω σχήμα :

ΩΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
08:00 π.μ. 1 εισπνοή από το ένα ρουθούνι και 1 εισπνοή από το άλλο
12:00 π.μ. 1 εισπνοή από το ένα ρουθούνι και 1 εισπνοή από το άλλο
16:00 π.μ. 1 εισπνοή από το ένα ρουθούνι και 1 εισπνοή από το άλλο
20:00 π.μ. 1 εισπνοή από το ένα ρουθούνι και 1 εισπνοή από το άλλο
24:00 π.μ. 1 εισπνοή από το ένα ρουθούνι και 1 εισπνοή από το άλλο

Θα σας δοθεί μία ημερομηνία για να έρθετε στη μονάδα μας . Την ημέρα αυτή θα κάνετε :

1. Εξέταση αίματος (οιστραδιόλη)
2. Κολπικό υπερηχογράφημα

Θα σας τηλεφωνήσουμε την ίδια ημέρα για να σας ενημερώσουμε αν θα ξεκινήσετε την θεραπεία με Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon και σε ποια δόση, αναλόγως του αποτελέσματος της οιστραδιόλης.

Αν η οιστραδιόλη, από την εξέταση αίματος που κάνατε είναι 20 ή κάτω από 20 τότε ξεκινάτε τις ενέσεις Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon καθημερινά. Παράλληλα με αυτές τις ενέσεις θα συνεχίζετε να παίρνετε και το Daronda ή το spray.

Μερικές κυρίες αντιδρούν πιο αργά στο Daronda ή στο spray. Στην περίπτωση αυτή θα συνεχίσετε να το παίρνετε για ακόμα μερικές ημέρες.


Ο σύζυγός σας θα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία με Vibramycin 100 mg (αντιβίωση) την ίδια ημέρα που εσείς θα ξεκινήσετε τις ενέσεις Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon. Εναλλακτικά θα πάρετε εσείς και ο σύζυγός σας Azithromycin (Zithromax) 1gr εφ' άπαξ την ημέρα της ένεσης hCG.
Η αντιβίωση έχει ως σκοπό να μειώσει την πιθανή ύπαρξη μικροβίων στο σπέρμα. Θα επισκεφθείτε τη μονάδα μας την 5η ημέρα χορήγησης Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon και θα κάνετε μία νέα εξέταση αίματος (οιστραδιόλη). Αναλόγως με το αποτέλεσμα της οιστραδιόλης θα καθορίσουμε την παραπέρα δοσολογία αυτών των ενέσεων . Θα συνεχίσετε τις καθημερινές ενέσεις την 6η, 7η, και 8η ημέρα. Από την 8η ημέρα των ενέσεων θα δίνετε αίμα για οιστραδιόλη και θα κάνετε υπερηχογράφημα κάθε δύο μέρες. Θα σας ενημερώσουμε όταν θα είστε έτοιμη για την λήψη ωαρίων. Αυτό συνήθως προυποθέτει 3 ή περισσότερα ωοθυλάκια μεγαλύτερα από 17mm διάμετρο και επίπεδα οιστραδιόλης ανάλογα με την εικόνα των ωοθυλακίων. Αν δεν αναπτυχθούν αρκετά ωοθυλάκια ή το επίπεδο της οιστραδιόλης δεν είναι αρκετά υψηλό οι πιθανότητες κυήσεως στο συγκεκριμένο κύκλο είναι μειωμένες και ίσως θεωρηθεί απαραίτητο να διακόψουμε την θεραπεία και να αναβληθεί η προσπάθεια. Μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε μετά την επόμενη περίοδο με ίσως υψηλότερες δόσεις Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon. Ένας ακόμη λόγος που ίσως μας αναγκάσει να σταματήσουμε την θεραπεία είναι το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών, δηλαδή δημιουργία μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων με τελικό αποτέλεσμα την υπέρμετρη διόγκωση των ωοθηκών και της κοιλιάς γενικότερα.

Θα πρέπει να μας αναφέρετε αμέσως κάθε μη φυσιολογικό πόνο ή αδιαθεσία.

Όταν θα αναπτυχθούν αρκετά ωοθυλάκια και το επίπεδο της οιστραδιόλης είναι το επιθυμητό θα είστε έτοιμη για την λήψη ωαρίων. Τότε θα σας ζητήσουμε να μας δώσετε αίμα (Big blood) που θα χρησιμοποιηθεί στο εργαστήριό μας για τον εμπλουτισμό των θρεπτικών υλικών των ωαρίων και εμβρύων σας.

Μεσονύχτια ένεση

Θα πρέπει να κάνετε μία ένεση Pregnyl ή Profasi αργά το βράδυ, την ώρα που θα σας καθορίσουμε. Η ένεση αυτή περιέχει μία ορμόνη, την χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία ωριμάζει τα ωάρια και τα οδηγεί στην ωορρηξία.

Μετά από αυτή την ένεση σταματά η χορήγηση όλων των φαρμάκων

*Την επόμενη ημέρα δεν θα κάνετε τίποτα (ούτε υπερηχογράφημα, ούτε λήψη αίματος, ούτε λήψη φαρμάκων).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΕΣΕΩΝ
Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon


ΠΡΟΣΟΧΗ : Η Συζυγος : Βεβαιωθήτε για την δόση του φαρμάκου που παίρνετε.
Ο Σύζυγος : Αρχίστε την αντιβίωση την ημέρα που η σύζυγος θα ξεκινήσει τις ενέσεις Pergogreen ή Metrodin HP ή Gonal F ή Puregon. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το εμβρυολογικό τμήμα.


 
  Λήψη ωαρίων

Επειδή κατά την λήψη των ωαρίων θα σας χορηγηθεί ελαφρά αναισθησία, είναι απαραίτητο να μην έχετε φάει ή πιεί τίποτα μετά τα μεσάνυχτα.

Την ημέρα που θα γίνει η λήψη των ωαρίων θα πρέπει να έρθετε με τον σύζυγό σας στην μονάδα μας την καθορισμένη ώρα. Θα σας δοθεί ένας συνδυασμός από ηρεμιστικό, παυσίπονο και τοπική αναισθησία ή ελαφρά γενική αναισθησία αν χρειαστεί. Φυσιολογικά θα επιστρέψετε σπίτι σας αργότερα την ίδια ημέρα. Θα θέλαμε να σας συνοδέψει ένας δικός σας άνθρωπος στο σπίτι και να παραμείνει μαζί σας το απόγευμα. Για την δική σας ασφάλεια δεν πρέπει να πάτε σπίτι σας με δημόσια μεταφορικά μέσα και φυσικά απαγορεύεται να οδηγήσετε.

Σας συμβουλεύουμε αν ο τόπος διαμονής σας είναι πάνω από 40 χλμ. από την Αθήνα να παραμείνετε στην Αθήνα για ένα βράδυ. Όλες οι λήψεις ωαρίων γίνονται 34 - 36 ώρες μετά την ένεση Pregnyl ή Profasi (μεσονύχτια ένεση).

Μετά την λήψη ωαρίων θα αρχίσετε να παίρνετε Vibramycin 100mg 2 φορές την ημέρα ή Azithromycin. Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως 2 - 3 ημέρες αργότερα, εκτός της περίπτωσης της βλαστοκύστης οπότε γινεται 4-5 ημέρες αργότερα. Θα σας δοθεί μία ημερομηνία και ώρα που θα έρθετε στην μονάδα για την εμβρυομεταφορά.

Πληροφορίες σχετικές με την πρόοδο της γονιμοποίησης των ωαρίων θα σας δοθούν τηλεφωνικά μετά το μεσημέρι, την επομένη της ωοληψίας.


 
  Εμβρυομεταφορά

Θα πρέπει να έρθετε στην μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης την ακριβή ημέρα και ώρα που θα σας έχει ορισθεί. Θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των ωαρίων που έχουν γονιμοποιηθεί και θα συζητήσουμε μαζί σας τον αριθμό των εμβρύων που θα εμφυτεύσουμε. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εμβρύων, την ποιότητα τους και το τι έχει συμβεί σε προηγούμενους κύκλους. Η μεταφορά περισσοτέρων από ένα έμβρυα αυξάνει τις πιθανότητες κύησης, αλλά συγχρόνως αυξάνει τις πιθανότητες πολύδυμης κύησης.
Πολύδυμες κυήσεις, ιδίως περισσοτέρων των δύο εμβρύων, έχουν υψηλότερο ποσοστό αποβολών και πρόωρου τοκετού.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται στην μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δεν θα χρειαστεί αναισθησία και είναι μία διαδικασία σχετικά ανώδυνη (παρόμοια με ένα τεστ Παπανικολάου).

Θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας το Utrogestan (Η 1η δόση θα σας δοθεί αρχικά αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά).

Μετά την εμβρυομεταφορά θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε 30 λεπτά. Στην συνέχεια θα πάτε σπίτι σας και θα συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας φυσιολογικά. Το μόνο που συνιστούμε να κάνετε τώρα πιά είναι υπομονή. Αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος της όλης προσπάθειας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μετά την εμβρυομεταφορά θα χρειαστεί να πάρετε:το Utrogestan 2 χάπια κάθε 8 ώρες για 2 εβδομάδες από το στόμα.

Αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι ή το Utrogestan σας έχει πειράξει θα πάρετε Crinone 8% από τον κόλπο άπαξ ημερησίως, αρχής γενομένης από την ημέρα της ωοληψίας.

Δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά θα πρέπει να κάνετε ένα τέστ κυήσεως (χοριακή γοναδοτροπίνη)

Θα πρέπει να κάνετε το τεστ κυήσεως ακόμα κι αν σας παρουσιαστεί κολπική αιμόρροια, διότι πολλές γυναίκες έχουν θετικό τεστ παρόλο που έχει εμφανιστεί αιμόρροια.


 
  Θετικό αποτέλεσμα

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον μία εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης μία εβδομάδα μετά την 1η μέτρηση. Εάν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα την 28η ημέρα μετά την λήψη των ωαρίων και ακόμη ένα υπερηχογράφημα την 42η ημέρα (έξι εβδομάδες μετά την λήψη ωαρίων) και πιθανόν την 56η ημέρα. Αυτά τα υπερηχογραφήματα είναι αναγκαία γιατί θα μας δώσουν πληροφορίες σχετικές με την σωστή εμφύτευση του ή των εμβρύων καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται με την ομαλή πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Όλο το προσωπικό της μονάδας, μαζί με τον γυναικολόγο σας, είμαστε στη διάθεσή σας όχι μόνο για να λύσουμε κάθε απορία σας, αλλά και για κάθε δυνατή ψυχολογική υποστήριξη όποτε την χρειαστείτε.

Από την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής    


[ back ]

Related Links
·  Genomics: A Global Resource. Everything about cloning
·  Routine Fertility Workup